JAIIB & CAIIBText Books by IIBF

JAIIB Books by IIBF


JAIIB Books set by IIBF
CAIIB Books by IIBF


CAIIB Books set by IIBF

Advocate Janardhan Goud lodged a complaint against Pawan Kalyan’s tweet about National Anthem

Leave a Comment
Advocate Janardhan Goud lodged a complaint against Pawan Kalyan’s tweet about National Anthem

Dear Friends,

 As we know already Primary Rights of Indian Citizens has been banned along with Old 500,1000  Rupee Notes, Now it also banned Freedom Right of an Individual by filing case against Tollywood Cine Actor Mr. Pawan kalyan.

Advocate Janardhan Goud lodged complaint against Pawan Kalyan’s tweet about National Anthem.
Mr. Janardhan Goud says that Mr. Pawan kalyan is making people anger through his tweets against Supreme Court Decision of Playing National Anthem in Movie Theaters, people should stand while it is playing.

If you see tweets of Mr. Pawan Kalyan, he just says that Movie theaters now turned lilke exam halls to show one's Patriotism.

It doesn't mean that he opposed Supreme court's Decision. He just want to say that It may not Compulsory to play Our national anthem in Theaters to show one's Patriotism but 
everyone should do their jobs or duties perfectly will reflects their patriotism. 

Even some people feels the decision is like "Praying God while going to a intercourse".

People are going to Theaters just for Entertainment and for relaxation not for any other cause.

Right........????????????

Think a While before taking any decision from common man point of view.... 

Read More...

Is the Demonetization Scheme is started really honestly.............?????????

Leave a Comment

Dear Friends,

I have Some Questions Regarding Demonetization Scheme. If you have Understood about this scheme in full please answer (the questions asked below) using comment section below of this post....  Thanks in advance...

Firstly what is the main Reason for this Demonetization Scheme???

A. to stop Anti Terrorists Activities 

B. to stop Fake Currency in society

C. to curb Black money

D. to introduce new new currency into society

E. to encourage people to use Plastic Currency


among above statements A,B,c are said by Government at the starting state of this scheme

Now its time arriving for result (is that the scheme is a failure scheme) they says that above statements D,E.


if its useful for encouraging people to use Plastic currency then what is the emergency to compel the people to use alternate channels like Mobile wallets, Cards, Mobile Banking, Internet Banking....???  (all people will not learn it overnight)

Mainly Rural People will suffer a lot....

As already so many Debit cards has been hacked by hackers still those problems not solved. 


Question 1 :  Is The Demonetization Scheme is conducting really honestly....??

Question 2 :  Then how the Supporting Party MLAs / MPs Accepted this Scheme (Are they Really honest to accept this Scheme) ????.

Question 3 :  How Reliance JIO Data Services Started with lot of Free Services than other competitors didn't..!!!

Question 4 :  Is there no other way to distribute money (New Currency) except Banking and Post Offices.....??
(Can't they Exchanged before taking this Decision....??? any Guarantee...!!!????)

Question 5 :  How Many Politicians and Big-shots Deposited all their money into their Bank Accounts exactly what they have in 500 and 1000 Denominations..???

Question 6 :  Isn't it Possible to Extend  the Term for Mr. Raghuram Rajan as RBI Governor ....??()
(as he opposed some government Decisions)


Question 7 :  Is He (Raghuram Rajan) Really a fool as some swamijis, Media, Politicians said (Then The How the Government Appointed him to one of the Great positions in India as RBI Governor????)

Question 8 :  What is the Eligibility / need of Swamiji, who had blamed Ex-RBI Governor????

One News Paper of India had written like as follows at the time of Rajan criticized by swami 

Subramanian.


"There is no denying the fact that Dr Raghuram Rajan is one of the finest brains when it comes to Economics. Applauded by some as one of the very few economists to warn about 2008 crisis much ahead of the time, he is widely respected and credited with sound understanding of complex macroeconomics issues."


This scheme is mainly useful to irritate a common man and a banker....


Continuessss.................

Read More...

The Demonetization is useful scheme to find black money or only burden to Banks/Bankers / Common People.....????!!!

Leave a Comment
The Demonetization is useful scheme to find black money or only burden to Banks/Bankers / Common People.....????!!!

Dear Friends,

Have a nice day to all.....! (as every day is a block  day to bankers since Demonitisation start date).

Some facts about this scheme till date.....

1. Only 130 Crores rupees found as black money by IT department since the Demonitisation scheme started.

2. Only general public and Bankers struggled so much than black money holders.

3. Out of 15.44 lach Crores already 13 lakh Crores already deposited in bank accounts by public. (i.e 84% money deposited in banks)

4. But still government is going for merger of banks.

5. What will happen if merger process completed?  Again the burden will be on public.
Banks in number reduces and it leads to monopoly and increases in charges for public
(i.e benefit to banks and burden to public)

And banks, staff  in number reduces as well as in Recruitment in Banks.

All Banking activities will be online only so no need of human. So Recruitment will be stopped in Banking industry.

As so many educated and talented are coming into banking.

If unions are still honest oppose merging process.

6. Banks still has insufficient staff  for its daily requirements.

7. Mainly as Sir Raghu ram rajan said that Banks are going into politicians / government hands.

8. He opposed some decisions from Government as he know what are the issues will public faces.

9. And lastly he let out in the RBI governor race and placed Urgith patel as RBI governor as nods his head for every decision from government.

10. Mainly SBI chairman Arundhati Battacharya term has extended to go merger process smoothly and outed Raghu ram rajan as he opposed some decisions proposed by government and he (Rajan) accused by some Swamijis, politicians, Media like a fool.
11. He is a real economist.
Say True or False......

Topic continues.......
Read More...

Is AP CM Chandra Babu Naidu correct to accuse Bankers ?

Leave a Comment
Is AP CM Chandra Babu Naidu correct to accuse Bankers ?



The Demonetisation may/maynot be nightmare for Black money holders but it would be sure nightmare for Bankers as they are facing too much crowd in banks as well as getting blamed by some Politicians like AP CM Chandrababu Naidu.


Let us see what are the Factors that raised this Situation to Bankers..........

Problems are mainly from government (central) side. 


Even bankers don't know the decision/situation will occur from govt.


They(Govt)didn't given suggestions /hints to support ATMs to dispense new RS  2000/500 notes before 8th Nov2016.


They(Govt) didn't even inform bank managements to acquire sufficient staff  and govt not even given any other departments to help Banking/bankers.


Not Even given sufficient new currency to banks till date (then how can banks manage all people needs of new currency to satisfy their needs?).


Still Bankers are managing the huge crowd with patience.


The reason behind that banks are giving less money per day per person is
  i.e though the weekly limit is RS 24000 but banks are giving 5000 or 10000 because of lack of new currency and that too to manage more people. (if a person takes RS 24000 in a day as it is a his weekly limit and around some 20 people come like this it will be around 4,80,000 or roughly 5 lakhs. if a bank branch has new currency of 5lakh if it gives like this it can satisfy only 20 persons needs only. if the person is given 5000 a day {still his weekly limit is 24,000}
it can satisfy nearly 100 members urgent needs. which is better serving for 20 or 100 ? which is more better for people?
that is the actual situation going on.....................till now


If you have heart then appreciate Banker if not then............... accuse.


Thank you
Read More...

Revised dates of JAIIB & CAIIB from Nov / Dec 2016 to Jan to Mar 2017

Leave a Comment
Dear Friends,

IIBF has changed exam dates for bankers for  JAIIB & CAIIB from Nov / Dec 2016 to Jan to Mar 2017.

Please follow below time table by IIBF for more details

Revised dates of JAIIB & CAIIB from Nov / Dec 2016 to Jan to Mar 2017

Read More...

Finance Ministry Revised New withdrawl limits and exchanges limits for public Dated 13th November 2016

Leave a Comment
Dear Friends,


   Finance Ministry Revised New withdrawal limits and exchanges limits for public Dated 13th November 2016


Please follow below circular for more details......

Finance Ministry Revised New withdrawl limits and exchanges limits for public Dated 13th November 2016

Finance Ministry Revised New withdrawl limits and exchanges limits for public Dated 13th November 2016

Read More...

News on JAIIB November 2016

Leave a Comment

Dear Friends,

The employees who are going to attend JAIIB may please send mail to care@iibf.org.in to change d exam date since saturday and sunday will be observed as working days..
.

Read More...

Important News for Bankers

2 comments

Dear Friends,

As we know that our PM has given a chance to prove our Patriotism we have to work on this 2nd Saturday and Sunday such as 12th and 13th November..i.e Banks will be working as normally in these two days.. RBI also given circular regarding this.

Thank you.

Read More...

Please Check your DA from November 2016. DA chart

Leave a Comment
DA Chart for November 2016.

Check your DA Clerks, Subs Staff and upto Scale 3

Please Check your DA from November 2016.

Read More...

DA has increased 23 Slabs from November 2016

Leave a Comment

Dear Friends,
DA has increased 23 Slabs from November 2016
i.e. 2.30% increase  on Basic , Spl Pay and allowances
w.e.f. Nov. 2016.
So now the Total Slabs - 478 i.e. 47.80%
Total DA will be 45.50% + 2.30% = 47.80%

Read More...

SBI CLERKS 2016 RESULT RELEASED

Leave a Comment

Dear friends,

Good News to all who are waiting for SBI CLERKS 2016 Results has been released.. For more Details visit www.sbi.co.in

Congratulations to all who cleared written Test Phase II.

Read More...

Happy Dussehra Friends

Leave a Comment
Dear Friends,

HapPy Dussehra to you and to your family Members........!!!!!!!!


Happy Dussehra Friends

Read More...

SBI Chairperson Arundhati Bhattacharya Got One more Year Extension in her Present Position

Leave a Comment
SBI Chairperson Arundhati Bhattacharya Got One more Year Extension in her Present Position


Dear Friends,

  As we expected, SBI Chairperson Arundhati Bhattacharya got 1 year extension as State Bank of India Chairman.

The Main reason is to make the merger of Associate banks with its parent bank (SBI) procedure smoother.


Thanks and Keep Visiting for more updates..........!!!!!!
Read More...

DA increased by 2.3% From November 2016

Leave a Comment
Dear Friends,

DA 23 Slabs ( i.e. 2.30% ) increase  on Basic , Spl Pay and allowances w.e.f. Nov. 2016. Total Slabs - 478 i.e. 47.80% 

Total DA will be 45.50% + 2.30% = 47.80%

Chart will be prepared evening.

Thanks and keep visiting for more updates.....!!!
Read More...

Funny Banker Daily life - 1

Leave a Comment
Funny Banker Daily life - 1

Read More...

Implementation of New Medical insurance Scheme for Bank Employees under 10th Bipartite Settlement

Leave a Comment
Dear Friends,

As we know that Medical Insurance Scheme for Bank Employees has been approved in 10th Bipartite Settlement, AIBEA released a Circular regarding this issue to reach all our bank employees about this scheme.

For more details please follow below circular.......!



Implementation of New Medical insurance Scheme under 10th Bipartite Settlement

Implementation of New Medical insurance Scheme under 10th Bipartite Settlement

Implementation of New Medical insurance Scheme under 10th Bipartite Settlement

Implementation of New Medical insurance Scheme under 10th Bipartite Settlement

Thanks and keep viisting for more updatessss......!!!!!!!!
Read More...

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (201-220) | CAIIB materials for December 2016

Leave a Comment

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (201-220) | CAIIB materials for December 2016


CAIIB BFM MODULE A SET 1



201) Some risks, like foreign exchange risk and interest rate risk are easy to be quantified.

202) A sound risk management would start with a sound risk management policy.

203) Risk management is dynamic and needs to remain in constant focus of the users as well as the top management.

204)Country limit is the maximum exposure on a single country.

205) Highest amount of deal, a deal is allowed to be made is called Deal size limit. 

206) A risk limit, which triggers, on adverse movement of exchange rates is called Stop loss limit.

207) A risk can be defined as an unplanned event with financial consequences resulting in loss or reduced earnings.

208) Movements in exchange rates can adversely affect the value of our foreign exchange holdings.

209) Interest rate risk arises due to adverse movement of interest rates.

210) Overnight limit is the maximum amount a bank can keep overnight, when markets in its time zone are closed.

211) The maximum movement of rates against the position held, so as to trigger the limit — or say maximum loss limit for adverse movement of rates, is called stoploss  limit.

212) Banks are allowed to use derivatives to manage risks of their assets and liabilities, and also for speculation purposes.

213) Thus forward contracts are a firm and binding contracts entered into by two parties.

214) In 2008, Currency futures have also been started in the Indian markets.

215) Authentication of financial message in SWIFTS is based on exchange of RMA / BIC.

216) CHAPS is the British equivalents of CHIPS in the USA.

217) The RTGS of the EURO zone is called Target.

218) NEFT is used for transfer of funds in India.

219) A person must be of Indian origin or an Indian passport holder, staying abroad for indefinite period, to qualify for status of an NRI.

220) NRE saving account is a Rupee account.



Read More...

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (181-200) | CAIIB materials for December 2016

Leave a Comment
CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (181-200) | CAIIB materials for December 2016


CAIIB BFM MODULE A SET -1



181 ECGC country risk classification is a __________ fold classification.
a) Three               b) Five                  c) Twelve             d) Seven


182 For business visits, foreign exchange not exceeding USD __________ can be released to a person, for each visit, irrespective of the period of stay.
a) 25,000              b) 10,000              c) 1,00,000           d) 5000


183 RFCD accounts can be opened by __________ Indians.
a) Non — Resident          b) Resident         c) Any one of the above               d) None of the above


184 The NTP allowed for all bills in foreign currencies is generally __________ days.
a) 30      b) 21      c) 10       d) 25


185 As per FEDAI rules, banks shall undertake business only through __________exchange brokers.
a) Regular            b) Nominated    c) Accredited     d) Any of the above


186 Import bills should be crystallized on the __________ day, if not paid by the date.
a) 30      b) 10      c) 21       d) 7


187 Export bills should be generally crystallized on the __________ day from the due date/notional due date.
a) 30      b) 10      c) 21       d) 7


188 Overdue forward contracts should be automatically cancelled on the  __________ working day, from the due date of contract.
a) 2nd   b) 5th    c) 7th     d) 10th


189 ECBs can be availed under __________ Route or approval Route.
a) Automatic      b) Approval        c) Automatic or approval              d) None of the above


190 The administrative costs involved in issuing the ADRs are borne by the __________, in case of sponsored ADRs.
a) Client               b) ADR itself       c) Issuing company          d) Subscribing company



191   Payment in rupees for purchase of foreign exchange may be done in cash, if the rupee equivalent is not more than Rs. __________
a) 10,000              b) 1,00,000          c) 25,000              d) 50,000



192 The term, Foreign Exchange is used, to denote foreign currency, as well as the Exchange of one currency.


193 Banks permitted to deal in foreign exchange are called Authorized 
persons.


194 Risk is an Unforeseen event.


195 The value of Derivatives are derived from its underlying exposures,.


196 Settlement risk arises due to the absence of a single global clearing house.


197 Liquidity risk can be managed by practicing proper control of mismatches.


198 Country risk is a dynamic risk and can be controlled by fixing country limit.


199 Sovereign risk can be managed by suitable disclaimer clauses in the documentation and also by subjecting such sovereign entities to third country jurisdiction.


200 Operational risk can be controlled by putting in place state of art systems, specified contingency plans.



Answers to Above Questions:-


181
D
185
C
189
A




182
A
186
B
190
C




183
B
187
A
191
D




184
D
188
C








Read More...

Cleaning the Balance Sheet is not a Solution for Recovery and Stringent Measures are needed : AIBEA

Leave a Comment
Dear Friends,

  
   AIBEA is going to conduct some activities like Solutions for Bad loan recovery , Dharna at Parliament  and some state / Bank level programmes.

For more information please follow below circular.......

Cleaning the Balance Sheet is not a Solution for Recovery and Stringent Measures are needed : AIBEA

Cleaning the Balance Sheet is not a Solution for Recovery and Stringent Measures are needed : AIBEA
Thanks and Keep Visiting for more updatessss......!!!!!!!!!
Read More...

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (161-180) | CAIIB materials for December 2016

Leave a Comment
CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (161-180) | CAIIB materials for December 2016


CAIIB BFM MODULE A SET 1


161 A factor would finance generally _________% of the invoice value, while forfaiting could be done for full value of invoice.

a) 25-50                b) 50-75                c) 75-80                d) 80-100



162 For making payment of an import bill, the importer has to apply to authorised dealer in form _________.

a) Al       b) A2     c) A3      d) A4



163 The remittance against imports should be completed not later than_________ months from the date of shipment

a) One                  b) Two                  c) Three               d) Six



164 Advance remittance for imports can be allowed up to USD _________, without insisting on guarantee of an international bank.

a) 1000                  b) 5000                 c) 10,000              d) 1,00,000



165 In case of advance remittances for commodities, physical imports should be made with in _________months.

a) Twelve            b) Six     c) Three               d) One



166 As an evidence of having made the imports, the importer has to submit _________duly approved by customer, to the AD.

a) XOS                   b) BEF   c) ETX    d) Bill of entry



167 _________credit is credit directly extended by the overseas supplier of goods to the importer.

a) Buyer               b) Trade               c) Supplier           d) Export



168 As per RBI guidelines, any credit up to a period of less than three years is called _________credit, while credits for three years and more are called ECB.

a) Trade               b) Buyer               c) Supplier           d) Export



169 . Banks can approve, proposals for availing buyer's credit for a period with maturity up to_________ for import of all items permissible under the Exim Policy, up to USD 20 million per import transaction.

a) One month    b) Three month                 c) Six month      d) One year



170 Shipment of goods being delayed due to strike by port staff will be categorized as_________ risk.

a) Country           b) Operational                   c) Seller                d) Systematic



171 Movement in price of home currency vis a vis the currency of invoice, would lead to_________ risk.

a) Price                 b) Interest         c) Exchange        d) Market



172 Political uncertainty in a country, leading to fall of the incumbent government, would be a_________ risk for its trade partners.

a) Systematic     b) Systemic        c) Country           d) Settlement



173 ECGC was established with the primary goal to support and strengthen the _________promotion drive in India.

a) Import             b) Export             c) Credit



174 Political Risks covered under specific policies, include Imposition of restrictions on remittance by the _________in buyers' country.

a) Bank                 b) Government               c) Both of the above       d) None of the above



175 Small exporters policy is issued for a period of_________ months.

a) 6 month          b) 12 month       c) 15 month        d) 3 month



176 An exporter is exposed to credit risk, if the _________does not honour the payment of the bill.

a) Buyer               b) Bank                 c) Both of above               d) None of the above



177 A last minute delay in the shipping the goods due to strike by port staff, leads to_________ risk in international trade.

a) Operational   b) Counter party              c) Shipping          d) Systematic


178 Political _________could lead to country risk for the buyer and sellers in international trade.

a) Situation         b) Stability           c) Instability        d) Both a & b


179 ECGC policies are covered under insurance guidelines issued by _________

a) RBI    b) FEMA               c) DGFT                                d) IRDA


180 Defaults Under ECGC financial guarantees to banks is to be filed within _________ months from the due date of advance.

a)3           b) 12      c) 4          d) 6



Answers to Above Questions:-

161
C
165
B
169
D
173
B
177
C
162
A
166
D
170
B
174
B
178
D
163
D
167
C
171
C
175
B
179
D
164
D
168
A
172
C
176
A
180
C


Read More...

-

-