JAIIB & CAIIBText Books by IIBF

JAIIB Books by IIBF


JAIIB Books set by IIBF
CAIIB Books by IIBF


CAIIB Books set by IIBF

Customers & Shareholders filed petition to don't merge SBT with SBI in Kerala High Court

Leave a Comment
Dear Friends,

In Kerala Customers and Shareholders filed petition to don't merge SBT with SBI in Kerala High Court,

Please read below circular for more details.....

Customers & Shareholders filed petition to don't merge SBT with SBI in Kerala High Court
Customers & Shareholders filed petition to don't merge SBT with SBI in Kerala High Court




Thanks and Keep visiting for more updatesssss.......!!!!!!!!!!!
Read More...

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (121-140) | CAIIB materials for December 2016

Leave a Comment
  CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (121-140) | CAIIB materials for December 2016


CAIIB BFM MODULE A SET 1


121 In India, settlement risk is largely mitigated by settlement through _______.
a) NSDAL
b) RBI
c) CCIL



122 The exposure arising due to normal business operations consequent to which the value of transactions will be affected is called_________ exposure.
a) Translation
b) Transaction
c) Operational



123  _______risk is the risk of failure of the counter party, due to bankruptcy, closure or any other reason, before maturity of the contract.
a) Pre - settlement
b) Settlement
c) Counter party



124 For protecting against the _______ risk, the bank has to resort to control the mismatches between maturities of assets and liabilities.
a) Liquidity
b) Interest
c) Basis
d) Net interest position



125 The currency with lower interest rate would be at a  _______premium in future.
a) Lower
b) Higher
c) Double
d) Zero



126 A _______ contract conveys an agreement to buy a specific amount of a commodity or financial instruments at a particular price on a stipulated future date.
a) Option
b) Future
c) Forward
d) None of the above



127  _______option can be exercised only at maturity date (fixed date ).
a) American
b) European
c) Both a & b
d) None of the above



128  _______banking eliminates the need to have a global network of branches.
a) Interest
b) Retail
c) Correspondent
d) Wholesale



129 For using  _______services, it is a must to have an account relationship with the correspondent bank.
a) Collection
b) Payments



130  _______account means your accounts with us.
a) Nostro
b) Vostro
c) Loro
d) Mirror



131 Mirror account is the shadow account of  _______account.
a) Vostro
b) Loro
c) Nostro
d) All the aobve



132 The minimum period for NRE term deposit is _______ year.
a) One
b) Three
c) Five
d) Ten



133 FCNRB Accounts are necessarily  _______deposit accounts maintained in designated foreign currencies.
a) Saving
b) Current
c) Term
d) All of the above



134 Interest earned on bonds, invested before getting NRI status, can be credited to  _______account.
 a) NRE
b) NRO
c) FCNR
d) RECD



135 An amount up to USD _______ can be repatriated every year out of balances held in NRO account, for permissible transactions.
a) One million
b) Twenty million
c) Ten million
d) Five million



136 The maximum period for FCNRB deposits is _______  years.
a) One
b) Ten
c) Three
d) Five



137 In FCNRB deposits the depositors does not bear _______risk.
a) Credit
b) Interest
c) Exchange
d) None of the above




138 A documentary credit is a link provided by an  _______between a buyer and a seller to facilitate international trade.
a) Opening Bank
b) Advising Bank
c) Confirming Bank
d) Reimbursing bank



139 The buyer of the goods, opening an LC is also called an
a) Applicant
b) Beneficiary
c) Creditor
d) Drawer



140 An LC which allows the openers/opening bank to bank out, and cancel the LC is called _______ Letter of Credit.
a) Irrevocable
b) Revocable
c) Transferable
d) Red clause



Answers to Above Questions:-

121
C
125
B
129
B
133
C
137
C
122
B
126
C
130
B
134
B
138
A
123
A
127
B
131
C
135
A
139
A
124
A
128
C
132
A
136
D
140
A


Read More...

Latest News About 11th Bipartite Settlement August 2016

Leave a Comment
Dear Friends, 

 The Finance Miistry of India has again given Notice about 11th Bipartite Settlement to PSBs (Public Sector Banks) to Complete the Negotiation Process earlier before 1st November 2017. And also Directed PSBs to intimate the Present Status of Negotiations.

Please follow below circular from Finance ministry,


Breaking News About 11th Bipartite Settlement August 2016


Thanks & keep visiting for more Updatessss............!!!!
Read More...

Next RBI governor is Urjith Patel from 4th September 2016

Leave a Comment
Dear Friends,

After Raghu Ram Rajan as Governor of Reserve Bank of India (RBI) Urjith Patel is taking charge of RBI Governor from September 4. Present he is Deputy Governor of RBI. (Actually He became Governor of RBI from August 19th itself by the request of Rajan as he want to go back to work as Professor)


Next RBI governor is Urjith Patel from 4th September 2016



About Urjith Patel:-

* Urgith Patel is now Deputy Governor of RBI

His Age is 52 (Born on 28th October 2016 in Gujarath)

Got Degree in Economics from University of London

Got Doctorate in Economics from Yale University (America)

He will be 24th RBI governor (Rajan was 23rd RBI Governor)

He was RBI Deputy Governor from 11th January 2013

He will be the 8th Person who are promoted from Deputy Governor to Governor

He will be the 6th Person who became Governor from working background of IMF (International Monetary Fund)

First assumed by Japan Brokerage Nomura that he will became Governor after Rajan (Reported in June 2016)



Thanks & Keep visit for more Updates........!!!!!!!!
Read More...

AIBOC Joins with Unions Call for All India Bank Strike on 2nd September 2016

Leave a Comment
Dear Friends,

 As We know AIBEA & AIBOA calls for Strike on 2nd September 2016 against Government Reforms towards PSBs ( Public Sector Banks) and It's Privatisation, Now AIBOC also Joins with Unions Call for All India Bank Strike on 2nd September 2016.

Please Follow Below Circular.....


AIBOC Joins with Unions Call for All India Bank Strike on 2nd September 2016

AIBOC Joins with Unions Call for All India Bank Strike on 2nd September 2016

AIBOC Joins with Unions Call for All India Bank Strike on 2nd September 2016

AIBOC Joins with Unions Call for All India Bank Strike on 2nd September 2016

AIBOC Joins with Unions Call for All India Bank Strike on 2nd September 2016

AIBOC Joins with Unions Call for All India Bank Strike on 2nd September 2016


Thanks & Keep Visiting for more Updates.........!!!!!!!!!
Read More...

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (101-120) | CAIIB materials for December 2016

Leave a Comment
CAIIB BFM Test Quiz Module A  Set 1 (101-120) | CAIIB materials for December 2016


CAIIB BFM MODULE-A SET-1


101) India Residents can draw exchange up to the limits prescribed for visit to Nepal.

a) True                  b) False



102) While visiting abroad to Europe, an Indian resident can spent exchange up to the eligibility by using his international credit card.

a) True                  b) False


103) Investment abroad by a trust, registered under Charitable Trusts Act, is allowed up to USD 5.00 million per year.

a) True                  b) False



104) Resident Indians can park their surplus currency balances, left out after return from abroad, in their RFCD account with a bank in India.

a) True                  b) False


105) As per FEDAI guidelines, forward contract booked by an exporter needs to be cancelled on the 7th working day, from the due date, if not picked up within the delivery period.

a) True                  b) False


106) Corporates can raise funds through ECBs for any amount, with the tenor and pricing left to the discretion of the borrower and the lender.

a) True                  b) False


107) ADRs can be registered in USA, under Securities and Exchange Commission.

a) True                  b) False



108) GDRs can be converted in to shares that it represents.

a) True                  b) False


109) The exchange rates of major currencies fluctuate every ________  seconds.

a) Ten

b) Four

c) Five

d) Seven



110) Main factors effecting exchange rates are technical,_________ and speculation.

a) Technical

b) Fundamental

c) Speculation

d) a & b above  

e) All the above



111) In a spot contract, settlement of funds take place on the_______ following the date of contract.

a) Second working day

b) On the spot

c) Due date  

d) Next day



112) If the currency is costlier in forward, it is said to be at a

a) Discount

b) Premium

c) Forward rate


113) If the forward value of the currency is cheaper, it is said to be at a __________

a) Discount

b) Premium

c) Forward rate



114) The date of settlement of funds is known as  __________ date.

a) Due

b) Settlement

c) Maturity

d) Value



115)  The rate at which the quoting party is ready to buy the currency is called ______ rate.

a) Offer

b) Spot

c) Bid

d) Currency



116) The dealers are official, who are actually involved in the _______  of currencies.

a) Buying

b) Selling

c) Buying & Selling



117) The section which handle processing of deals, reconciliation is called _______ .

a) Dealing room

b) Back office

c) Mid office



118) Import bills drawn under Letter of Credit must be crystallized into Rupees 
on the ____  day from the date of receipts of documents, if not paid by that date.

a) 7th

b) 30th

c) 10th

d) 21st



119) In terms of FEDAI rules, besides, Japanese Yen, ______ , is the other currency which is quoted as 100 units = so much Rupee

a) Indonesian Rupaih

b) Kenyan Schilling

c) Both of the above

d) None of the above



120) In case of excess of assets over the liabilities, the dealer will have __________ position.

a) Short

b) Long

c) Top

d) Down




Answers to Above Questions:-
101
B
105
A
109
B
113
A
117
B
102
A
106
B
110
B
114
D
118
C
103
B
107
A
111
A
115
C
119
C
104
A
108
A
112
B
116
C
120
B



Read More...

All India Bank Strike on 2nd September 2016

Leave a Comment
All India Bank Strike on 2nd September 2016

Dear Friends,


As we said in earlier post about latest All India Bank Strike on 2nd September Call given by AIBEA and AIBOA. Make it Grand Success like July 29th Strike.

Other Bank Unions also given Nod to Strike and gives and calls other unions to support strike on 2nd September 2016.

Please follow below circular of Canara Bank Unions to support Strike on 2nd september 2016.

All India Bank Strike on 2nd September 2016

All India Bank Strike on 2nd September 2016

All India Bank Strike on 2nd September 2016

All India Bank Strike on 2nd September 2016



Thanks & Keep Visiting for more Updates.........!!!!!!!!!!
Read More...

-

-