JAIIB & CAIIBText Books by IIBF

JAIIB Books by IIBF


JAIIB Books set by IIBF
CAIIB Books by IIBF


CAIIB Books set by IIBF

Funny Banker Daily life - 1

Leave a Comment
Funny Banker Daily life - 1

Read More...

Implementation of New Medical insurance Scheme for Bank Employees under 10th Bipartite Settlement

Leave a Comment
Dear Friends,

As we know that Medical Insurance Scheme for Bank Employees has been approved in 10th Bipartite Settlement, AIBEA released a Circular regarding this issue to reach all our bank employees about this scheme.

For more details please follow below circular.......!



Implementation of New Medical insurance Scheme under 10th Bipartite Settlement

Implementation of New Medical insurance Scheme under 10th Bipartite Settlement

Implementation of New Medical insurance Scheme under 10th Bipartite Settlement

Implementation of New Medical insurance Scheme under 10th Bipartite Settlement

Thanks and keep viisting for more updatessss......!!!!!!!!
Read More...

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (201-220) | CAIIB materials for December 2016

Leave a Comment

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (201-220) | CAIIB materials for December 2016


CAIIB BFM MODULE A SET 1



201) Some risks, like foreign exchange risk and interest rate risk are easy to be quantified.

202) A sound risk management would start with a sound risk management policy.

203) Risk management is dynamic and needs to remain in constant focus of the users as well as the top management.

204)Country limit is the maximum exposure on a single country.

205) Highest amount of deal, a deal is allowed to be made is called Deal size limit. 

206) A risk limit, which triggers, on adverse movement of exchange rates is called Stop loss limit.

207) A risk can be defined as an unplanned event with financial consequences resulting in loss or reduced earnings.

208) Movements in exchange rates can adversely affect the value of our foreign exchange holdings.

209) Interest rate risk arises due to adverse movement of interest rates.

210) Overnight limit is the maximum amount a bank can keep overnight, when markets in its time zone are closed.

211) The maximum movement of rates against the position held, so as to trigger the limit — or say maximum loss limit for adverse movement of rates, is called stoploss  limit.

212) Banks are allowed to use derivatives to manage risks of their assets and liabilities, and also for speculation purposes.

213) Thus forward contracts are a firm and binding contracts entered into by two parties.

214) In 2008, Currency futures have also been started in the Indian markets.

215) Authentication of financial message in SWIFTS is based on exchange of RMA / BIC.

216) CHAPS is the British equivalents of CHIPS in the USA.

217) The RTGS of the EURO zone is called Target.

218) NEFT is used for transfer of funds in India.

219) A person must be of Indian origin or an Indian passport holder, staying abroad for indefinite period, to qualify for status of an NRI.

220) NRE saving account is a Rupee account.



Read More...

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (181-200) | CAIIB materials for December 2016

Leave a Comment
CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (181-200) | CAIIB materials for December 2016


CAIIB BFM MODULE A SET -1



181 ECGC country risk classification is a __________ fold classification.
a) Three               b) Five                  c) Twelve             d) Seven


182 For business visits, foreign exchange not exceeding USD __________ can be released to a person, for each visit, irrespective of the period of stay.
a) 25,000              b) 10,000              c) 1,00,000           d) 5000


183 RFCD accounts can be opened by __________ Indians.
a) Non — Resident          b) Resident         c) Any one of the above               d) None of the above


184 The NTP allowed for all bills in foreign currencies is generally __________ days.
a) 30      b) 21      c) 10       d) 25


185 As per FEDAI rules, banks shall undertake business only through __________exchange brokers.
a) Regular            b) Nominated    c) Accredited     d) Any of the above


186 Import bills should be crystallized on the __________ day, if not paid by the date.
a) 30      b) 10      c) 21       d) 7


187 Export bills should be generally crystallized on the __________ day from the due date/notional due date.
a) 30      b) 10      c) 21       d) 7


188 Overdue forward contracts should be automatically cancelled on the  __________ working day, from the due date of contract.
a) 2nd   b) 5th    c) 7th     d) 10th


189 ECBs can be availed under __________ Route or approval Route.
a) Automatic      b) Approval        c) Automatic or approval              d) None of the above


190 The administrative costs involved in issuing the ADRs are borne by the __________, in case of sponsored ADRs.
a) Client               b) ADR itself       c) Issuing company          d) Subscribing company



191   Payment in rupees for purchase of foreign exchange may be done in cash, if the rupee equivalent is not more than Rs. __________
a) 10,000              b) 1,00,000          c) 25,000              d) 50,000



192 The term, Foreign Exchange is used, to denote foreign currency, as well as the Exchange of one currency.


193 Banks permitted to deal in foreign exchange are called Authorized 
persons.


194 Risk is an Unforeseen event.


195 The value of Derivatives are derived from its underlying exposures,.


196 Settlement risk arises due to the absence of a single global clearing house.


197 Liquidity risk can be managed by practicing proper control of mismatches.


198 Country risk is a dynamic risk and can be controlled by fixing country limit.


199 Sovereign risk can be managed by suitable disclaimer clauses in the documentation and also by subjecting such sovereign entities to third country jurisdiction.


200 Operational risk can be controlled by putting in place state of art systems, specified contingency plans.



Answers to Above Questions:-


181
D
185
C
189
A




182
A
186
B
190
C




183
B
187
A
191
D




184
D
188
C








Read More...

Cleaning the Balance Sheet is not a Solution for Recovery and Stringent Measures are needed : AIBEA

Leave a Comment
Dear Friends,

  
   AIBEA is going to conduct some activities like Solutions for Bad loan recovery , Dharna at Parliament  and some state / Bank level programmes.

For more information please follow below circular.......

Cleaning the Balance Sheet is not a Solution for Recovery and Stringent Measures are needed : AIBEA

Cleaning the Balance Sheet is not a Solution for Recovery and Stringent Measures are needed : AIBEA
Thanks and Keep Visiting for more updatessss......!!!!!!!!!
Read More...

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (161-180) | CAIIB materials for December 2016

Leave a Comment
CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (161-180) | CAIIB materials for December 2016


CAIIB BFM MODULE A SET 1


161 A factor would finance generally _________% of the invoice value, while forfaiting could be done for full value of invoice.

a) 25-50                b) 50-75                c) 75-80                d) 80-100



162 For making payment of an import bill, the importer has to apply to authorised dealer in form _________.

a) Al       b) A2     c) A3      d) A4



163 The remittance against imports should be completed not later than_________ months from the date of shipment

a) One                  b) Two                  c) Three               d) Six



164 Advance remittance for imports can be allowed up to USD _________, without insisting on guarantee of an international bank.

a) 1000                  b) 5000                 c) 10,000              d) 1,00,000



165 In case of advance remittances for commodities, physical imports should be made with in _________months.

a) Twelve            b) Six     c) Three               d) One



166 As an evidence of having made the imports, the importer has to submit _________duly approved by customer, to the AD.

a) XOS                   b) BEF   c) ETX    d) Bill of entry



167 _________credit is credit directly extended by the overseas supplier of goods to the importer.

a) Buyer               b) Trade               c) Supplier           d) Export



168 As per RBI guidelines, any credit up to a period of less than three years is called _________credit, while credits for three years and more are called ECB.

a) Trade               b) Buyer               c) Supplier           d) Export



169 . Banks can approve, proposals for availing buyer's credit for a period with maturity up to_________ for import of all items permissible under the Exim Policy, up to USD 20 million per import transaction.

a) One month    b) Three month                 c) Six month      d) One year



170 Shipment of goods being delayed due to strike by port staff will be categorized as_________ risk.

a) Country           b) Operational                   c) Seller                d) Systematic



171 Movement in price of home currency vis a vis the currency of invoice, would lead to_________ risk.

a) Price                 b) Interest         c) Exchange        d) Market



172 Political uncertainty in a country, leading to fall of the incumbent government, would be a_________ risk for its trade partners.

a) Systematic     b) Systemic        c) Country           d) Settlement



173 ECGC was established with the primary goal to support and strengthen the _________promotion drive in India.

a) Import             b) Export             c) Credit



174 Political Risks covered under specific policies, include Imposition of restrictions on remittance by the _________in buyers' country.

a) Bank                 b) Government               c) Both of the above       d) None of the above



175 Small exporters policy is issued for a period of_________ months.

a) 6 month          b) 12 month       c) 15 month        d) 3 month



176 An exporter is exposed to credit risk, if the _________does not honour the payment of the bill.

a) Buyer               b) Bank                 c) Both of above               d) None of the above



177 A last minute delay in the shipping the goods due to strike by port staff, leads to_________ risk in international trade.

a) Operational   b) Counter party              c) Shipping          d) Systematic


178 Political _________could lead to country risk for the buyer and sellers in international trade.

a) Situation         b) Stability           c) Instability        d) Both a & b


179 ECGC policies are covered under insurance guidelines issued by _________

a) RBI    b) FEMA               c) DGFT                                d) IRDA


180 Defaults Under ECGC financial guarantees to banks is to be filed within _________ months from the due date of advance.

a)3           b) 12      c) 4          d) 6



Answers to Above Questions:-

161
C
165
B
169
D
173
B
177
C
162
A
166
D
170
B
174
B
178
D
163
D
167
C
171
C
175
B
179
D
164
D
168
A
172
C
176
A
180
C


Read More...

Benefits Released on Account of CNC Agenda to Bank Employees

Leave a Comment
Dear Friends,

The Central Negotiating Council meeting was held on 26th of August, 2016 at the Corporate Centre, Mumbai. Here they released several benefits to bank employees


for more details please follow below circular... 


Benefits Released on Account of CNC Agenda to Bank Employees

Benefits Released on Account of CNC Agenda to Bank Employees

Benefits Released on Account of CNC Agenda to Bank Employees




Thanks and Keep visiting for more updates....!!!!!
Read More...

CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (141-160) | CAIIB materials for December 2016

Leave a Comment
CAIIB BFM Test Quiz Module A Set 1 (141-160) | CAIIB materials for December 2016


CAIIB BFM MODULE - A SET -1


141 The LC which facilitates financing to the supplier prior to shipment is known as __________LC.
a) Red clause   b) Transferable        c) Revocable       d) Irrevocable



142 An LC that can be transferred in favour of another beneficiary is called __________ LC.
a) Transferable      b) Back to back   c) Red clause      d) Revocable



143 When an LC is opened for procurement of goods, on the backing of an export LC, it is called __________
a) Back — to — Back LC. 
b) Transferable
c) Revocable
d) Irrevocable



144 The insurance must be of _____ % of the invoice value, if not specifically provided in the LC.
a) 50%                   b) 100%                c) 110%                 d) 120%



145 The importer is required to submit ________ evidencing import of goods into India.
a) BEF                    b) ETX                   c) Bill of Entry                     d) XOS



146 Reimbursement claim must not be presented _______days prior to due date for claiming reimbursement.
a) 7                         b) 10                      c) 21                       d) 30


147 The reimbursing bank charges are normally on account of__________ bank.
a) Advising      b) Confirming       c) Negotiating          d) Issuing



148 The exporter is required to submit the export documents, along with the copy of GR/PP/SDF form with in __________  days from the date of shipment to an authorized dealer.
a) 5                         b) 10                      c) 21                       d) 30



149 The exporter is required to apply in form __________ for permission for extension of time limit for realization of export proceeds.
a) BEF                    b) ETX                   c) XOS                   d) SDF




150 An exporter unit in SEPZ, can retain 100 per cent of the export proceeds in his __________ account with the AD.
a) NRE                   b) NRO                                 c) RFC                    d) EEFC




151 Finance allowed to an exporter, to fund the needs procurement of raw material, manufacturing and up to the stage of packing and shipment, is called __________  finance.
a) Export       b) Post Shipment             c) Pre — shipment



152 Normally the total period allowed for PCL should not exceed __________ days.
a) 21                      b) 30                      c) 180                    d) 365



153 PCL advance should be liquidated on submission of relative export bills, by way of allowing __________ finance against those bills.
a) Export            b) Post - Shipment        c) Pre — Shipment



154 Post-shipment finance is essentially an advance against  __________
a) Stock          b) Documents         c) Receivables           d) Security


155 In case of rupee finance, the bills is to be purchased / discounted /negotiated at appropriate __________ rate
a) T.T. buying         b) Bill buying         c) T.T. selling        d) Bill selling



156 _________of documents takes place, when export documents, are drawn under Letter of Credit.
a) Collection       b) Transfer          c) Exchange        d) Negotiation



157 The NTP allowed at present is generally __________days for all foreign currency export bills.
a) 7                         b) 15                      c) 25                       d) 30



158 In case of non-realisation of a export bills purchased 1 discounted, the same should be usually crystalised on the _________day from the NDD.
a) 5                         b) 7                       c) 10                       d) 30



159 The present interest cap for PCFC/EBR for 180 days is Libor plus `_________%
 a) 3.50                 b) 2.50                 c) 2.00                   d) 0.75



160 Factoring and forfeiting are the two other methods of financing  __________.
a) Import                             b) Exports



Answers to Above Questions:-

141
A
145
C
149
B
153
B
157
C
142
A
146
B
150
D
154
C
158
D
143
A
147
D
151
C
155
B
159
C
144
C
148
C
152
C
156
D
160
B



Read More...

-

-